Stipendier du kanske gillar:

Unionen Litteraturstipendium
Få 3150 kr i ersättning för din kurslitteratur

Guide till att skriva en stipendieansökan

Det är viktigt att du lägger ner tid och energi på att göra din stipendieansökan så bra som möjligt. En välskriven stipendieansökan ökar dina chanser att få ett stipendium. Vi har här samlat några tips om vad som kan vara bra att tänka på när du skriver din stipendieansökan.

Vilka är ändamålen?

Läs igenom stadgarna hos den stiftelse du söker stipendium ifrån. Där står det för vilka ändamål stiftelsen ska dela ut stipendier. De här stadgarna fastslogs när stiftelsen grundades och går i de allra flesta fall inte att ändra på. Stiftelsens förvaltare är därför skyldig att följa stadgarna och dela ut anslag till de personer som de anser uppfyller kraven på bästa sätt.

Läs igenom stadgarna noga och anpassa din ansökan efter vad som står skrivet där. Om det står att stiftelsen delar ut stipendier för studier till flitiga elever så kan du lyfta fram att du gillar att studera och berätta om vad du har för mål med din utbildning. Har du bra betyg kan du dessutom skicka in en kopia av dem.

Vilka uppgifter vill stiftelsen ha om dig?

Det är vanligt att stiftelsen vill ha olika sorters uppgifter om dig. Om du exempelvis söker anslag från en stiftelse som delar ut stipendier till personer som bor i Uppsala kommun är det vanligt att du måste kunna styrka det genom att skicka med dokument som visar att du är skriven i Uppsala.

Ett annat exempel kan vara att du vill söka stipendier för utlandsstudier. Då kan det hända att du måste skicka in bevis på att du har blivit antagen till ett visst universitet utomlands för att få stipendium. Glöm därför inte att skicka in de uppgifter som stiftelsen kräver!

Vad ska du använda stipendiet till?

Berätta vad du ska använda stipendiet till. Om stiftelsens förvaltare ser att pengarna gör största nytta hos dig så ökar det din chans att få stipendium. Berätta till exempel om vad du skulle kunna göra med stipendiet som du inte kan göra annars. Glöm inte att koppla ihop det med stiftelsens ändamål så gott det går.

Annons: