Stipendier du kanske gillar:

Unionen Litteraturstipendium
Få 3 425 kr i ersättning för din kurslitteratur

Studiestöd

Olika sorters studiestöd

Här tipsar vi om olika slags studiestöd som kan vara till nytta för dig som studerar. Förutom stipendier finns det andra sätt att förbättra sin ekonomiska situation under studietiden. Vissa av tipsen känner vana studenter säkert igen men för dig som är ny som student går vi igenom dessa ändå.

Stipendier

Om vi bara får tipsa om ett stipendium för dig som är student så är det Unionens Litteraturstipendium. Du är garanterad att få det här stipendiet så länge du uppfyller Unionens krav. Stipendiet gör att du får tillbaka de pengar du spenderar på kurslitteratur när du pluggar (upp till 3150 kronor). Läs vad vi skriver om stipendiet här eller klicka dig vidare till Unionens hemsida för mer information om stipendiet.

Unionen har ett liknande upplägg för dig som redan jobbar. Det kallas för Unionens studiestöd och innebär att du får tillbaka pengar om du vidareutbildar dig själv. Du kan få ersättning för t.ex. kursböcker, miniräknare, etc. Klicka här för att läsa mer om studiestödet.

Gå till vår startsida för att börja söka stipendier.

CSN

Centrala studiestödsnämnden är den myndighet i Sverige som beslutar om studiestöd. Om du pluggar på en eftergymnasial utbildning som berättigar till studiemedel kan du vända dig till CSN och ansöka om att få studiestöd. Studiestödet består av både en lånedel och en bidragsdel. Lånet måste du betala tillbaka när du har pluggat klart och börjar jobba. Bidragsdelen behöver du inte betala tillbaka. Du kan välja att bara ta bidragsdelen om din ekonomi tillåter det. Vid heltidsstudier uppgår bidragsdelen till knappt 3000 kronor per månad och lånets storlek ligger på cirka 7000 kronor.

Om du har barn och studerar kan du få ett extra studiestöd som kallas för tilläggsbidrag. Hur stort tilläggsbidraget är beror också på om du studerar på hel- eller deltid. Klicka här för att läsa mer om tilläggsbidrag.

Bostadsbidrag

En annan typ av stöd är bostadsbidrag. Om du är mellan 18-28 år och har låga inkomster så kan du ha rätt till bostadsbidrag. Bostadsbidraget administreras av Försäkringskassan. Du kan testa om du är berättigad till att få bostadsbidraget på Försäkringskassans hemsida. Bidragets storlek beror bland annat på hur mycket du har tjänat, hur stor yta du bor på och hur stor din månadskostnad för boendet är.

Jobba extra

Att jobba extra är nog det bästa studiestödet på så sätt att du själv tjänar ihop dina pengar och inte behöver vara beroende av samhällets resurser. Att jobba extra är också ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet. Försök hitta ett extrajobb inom ditt utbildningsområde. Då får du en fördel gentemot andra när du pluggat färdigt och söker jobb eftersom du redan har samlat på dig erfarenhet. Tänk på att inte låta jobbet gå ut över dina studier – det gäller att planera tiden noga!

Annons: